onsdag 31. mai 2017

I beverens rike

En spennende og fin tur sammen med fotovenner inn til beverens rike - Randselven renner fra Jevnaker og møter Begna i Hønefoss. Vi bor virkelig omtrent "i det våte element" her på Ringerike.
Vi krysser en liten gammel bro som er inngangen til gammelskogen og beverens eldorado her ved Viul.
Dette er et et område hvor gammel industrihistorie råder. Samfunnet ved Viul ble grunnlagt på slutten av 1500-tallet, da man var kjent med mist 4 sager her. Etterhvert ble Viul Træsliperi anlagt i 1893 og har vært veldig betydnigsfull for utvikling av kraftproduksjon, og som arbeidsplasser gjennom tidene. Rester av svunnen tid dukker opp på flere av steder.
På bildet her ser man restene av den gamle taubanen fra ca 1910 som fraktet ballene med tremasse fra Viul og opp til Randsfjordbanen på Eggemoen.
Her er det mye gammel vegitasjon og et spennende sted og utforske både for fugle og dyre elskere.
Dette er et historisk sted som jeg håper blir vernet og tatt vare på for etterslekten. Det står gamle strømmaster ute i elva, noen mente at disse burde fjernes, men de står der som minne om gammel tid så  jeg håper virkelig at de blir stående til de selv råtner "på rot". Dog de har stått i mange år så de tåler nok noen til.
Her ser vi rester av den gamle taubanen.
Det hadde regnet i et par dager så fargene langs elven var skarpe og fine og grønnfarger i alle valører møtte oss, duggen steg opp fra elven så det var rene eventyrstemningen.


 Beverboligen fant vi, men dessverre viste ikke beveren seg denne gangen.
Beveren er semiakvatisk pattedyr som trives i temperert klima, der de er kjent som naturens iherdige tømmerhoggere og dambyggere. De er ypperlige svømmere og tilbringer omtrent like mye tid i vann som på land. Beveren kan være neddykket i ca. 15 minutter og svømme mer en 750 meter før den trenger påfyll av luft.
...og her hadde den vært på ferde bare noen få meter fra stien hvor jeg sto.
Beveren lever i familiegrupper. I forbindelse med dammen konstruerer beveren en bolig på bredden, der inngangen ligger under vann. Beverhytta kan være opptil 7 meter i diameter og huse 2-3 familier, med høyst 8-10 individer.
 Vi tok en kaffepause og praten gikk livlig ved elvebredden, mens vi håpet og speidet etter dette svømmende flotte dyret...

...vi så ikke beveren denne dagen, så jeg vil tro det blir flere turer inn til dette idylliske stedet ved Randselva. Dog en svane dukket opp i tåkedisen som lå over elven så det ble et lite plaster på såret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Foto og digital kunst - øyet som ser...

Digital kunst , kultur og kommunikasjon skal belyse hvordan man kan bruke digitale medier til å utvikle kreativitet, evne til formidling o...